Is een online applicatie om de ernst van symptomen te beoordelen haalbaar in hospicezorg?

Translated title of the contribution: Is an online application to assess symptom severity feasible in hospice care?

Research output: Contribution to journalMeeting AbstractAcademic

Abstract

Inleiding | Patient reported outcomes zijn de gouden standaard voor het beoordelen van de symptoomintensiteit van hospicepatiënten. De Utrecht Symptoom Dagboek-applicatie (USD-app) is een eHealth self-assessmenttool om deze symptoomintensiteit te meten.
Onderzoeksvraag | Het evalueren van de vraag, acceptatie en integratie van de USD-app als basis voor symptoommanagement in de dagelijkse hospicezorg.
Methode | Een sequential explanatory mixed-method feasibility study werd uitgevoerd van februari tot juni 2017 in Nederland. Verpleegkundigen die in januari 2017 in de 14 hospices met de USD-app werkzaam waren, werden uitgenodigd om deel te nemen. De belangrijkste uitkomstmaten waren:
1) toepasbaarheid naar de USD-app voor hospice-patiënten,
2) acceptatie van de USD-app voor hospice-verpleegkundigen, en
3) integratie van de resultaten van de USD-app bij symptoombeheer in de dagelijkse hospice-zorg.

Gegevens werden verzameld met behulp van 1) een zelfontworpen vragenlijst en 2) focusgroepen. Gegevensanalyse werd uitgevoerd met respectievelijk beschrijvende statistieken en inhoudsanalyse.

Resultaten | 80/151 verpleegkundigen zijn geïncludeerd. Gemiddeld werd de app gebruikt voor 332/413 patiënten, meestal met hulp van een verpleegkundige. Over het algemeen was 63% van de verpleegkundigen tevreden over de USD-app. Het gebruik van de app ondersteunde het inzetten van geschikte interventies en verbeterde inzicht in het beloop van symptomen en het welzijn van de patiënt. Verpleegkundigen vonden met name de introductie van de app en de evaluatie van interventies moeilijk.

Conclusie | Gebruik van de USD-app in de hospicezorg is haalbaar, zoals blijkt uit een behoefte van meer dan 70% van de hospicepatiënten die de USD-app gebruiken en hoge acceptatie door verpleegkundigen. De ontwikkeling van alternatieve antwoordschalen naast de numerieke schaal werd gesuggereerd in alle focusgroepen. De integratie van het gebruik van de USD-app en de resultaten ervan in de dagelijkse zorg kunnen worden verbeterd door 1) het verbeteren van kennis en competenties bij multidimensionaal symptoombeheer, 2) het vergroten van het bewustzijn van de gatekeeping-attitudes van zorgverleners en 3) ondersteuning door alle leden van het multiprofessionele team om integreer het gebruik van de USD-app.

Aanbevelingen voor de praktijk | De implementatie van de USD-app moet worden ingebed in de implementaties van symptoommanagement. Verpleegkundigen moeten worden ondersteund bij het verbeteren van de competenties van eHealth. De mogelijkheid om extra schalen in de USD-app te gebruiken, passend bij de voorkeuren van de patiënt en de fysieke en mentale status, moet in toekomstig onderzoek worden onderzocht.
Translated title of the contributionIs an online application to assess symptom severity feasible in hospice care?
Original languageDutch
Article number077
Pages (from-to)111-112
Number of pages2
JournalNederlands Tijdschrift voor Palliatieve Zorg [E]
Volume16
Issue number3
Publication statusPublished - 2019
EventNederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg - Universiteit van Antwerpen, Antwerpen, Belgium
Duration: 21 Nov 201922 Nov 2019
https://www.wetenschapsdagenpz.eu/

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Is an online application to assess symptom severity feasible in hospice care?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this