Geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames bij ouderen: zijn ze te voorkomen met een medicatiebeoordeling in het ziekenhuis?

Corlina Johanna Alida Huibers, Bastiaan Sallevelt, A. Clara Drenth-van Maanen, Marvin J Roos, Arend Jan Meinders, PA Jansen, I Wilting, Wilma Knol

Research output: Contribution to journalSpecial issueProfessional

Abstract

Onjuist medicatiegebruik bij ouderen met multimorbiditeit en polyfarmacie heeft aanzienlijke negatieve consequenties voor patiënt en maatschappij. Onderzoek wijst uit dat tot 30% van de ziekenhuisopnames bij ouderen geneesmiddelgerelateerd zijn, waarvan 50% potentieel vermijdbaar. Studies naar het effect van medicatie-optimalisatie in deze patiëntenpopulatie laten geen eenduidige resultaten zien op klinische uitkomsten en kennen beperkingen in de studieopzet. De grootschalige internationale OPERAM-studie – waarin OPERAM staat voor ‘OPtimising thERapy to prevent Avoidable hospital admissions in the Multimorbid elderly’ – had als doel om het effect van een gestructureerde medicatiebeoordeling (MBO) bij klinische patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie te onderzoeken.
Original languageDutch
Article numberD6308
JournalNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume165
Publication statusPublished - 20 Sept 2021

Cite this