Dieetbegeleiding van IBD-patiënten

Petra Tap, GK Hiemstra

Research output: Other contributionOther research output

Abstract

IBD, oftewel Inflammatory Bowel Diseases, is een verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Er is bij beide ziektes sprake van een chronische, steeds terugkerende ontsteking. De klachten kunnen per patiënt erg variëren van diarree met bloed en slijm, buikpijn, bloedarmoede en vermoeidheid, tot gewichtsverlies en koorts. Het beloop kan verschillend zijn; sommige mensen hebben nooit klachten (remissiefase), terwijl anderen regelmatig opvlamming/exacerbatie van de ziekte kennen (actieve periode).
In deze e-learningmodule leert de diëtist welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van IBD, wat de verschillen zijn tussen Crohn en colitis ulcerosa en wat de impact is op het dagelijks leven van patiënten. De deelnemer krijgt inzicht in hoe patiënten omgaan met voeding en welke verwachtingen zij hebben ten aanzien van de behandeling door de diëtist. Wat is de laatste stand van zaken met betrekking tot dieetbehandeling bij IBD, zowel in exacerbatie- en remissiefase als bij bijkomende klachten. De diëtist reflecteert aan de hand van casuïstiek en videomateriaal op de effectiviteit van de voedings- en of dieetadviezen en op de eigen attitude ten aanzien van de dieetbehandeling.
Original languageDutch
Typee-learning
Publication statusPublished - 2016

Cite this