De ziektelast van voedselgerelateerde infecties in Nederland, 2009-2012

Martijn Bouwknegt, Ingrid H. M. Friesema, MJJ Mangen, W. van Pelt, Arie H. Havelaar

    Research output: Contribution to journalArticleProfessional

    Abstract

    Voedselinfecties zijn een belangrijke oorzaak van ziekte. Door de verschillende ziekteverwekkers met elkaar te vergelijken met betrekking tot ziektelast en ziekte-gerelateerd kosten kunnen beleidsprioriteiten aangemerkt worden en kan onderzoek naar interventiemogelijkheden worden gestart. Sinds 2009 schat het RIVM jaarlijks de ziektelast van 14 voedselgerelateerde pathogenen in Nederland. Uitgaande van de disability adjusted life years zijn de 3 belangrijkste ziekteverwekkers Toxoplasma gondii, Campylobacter spp. en Salmonella spp. Uitgaande van kosten zijn dit S. aureus, Campylobacter spp. en C. perfringens. De voorliggende uitdaging is om deze schattingen verder te integreren in een enkele maat.
    Original languageDutch
    Pages (from-to)11-13
    JournalInfectieziekten Bulletin
    Volume26
    Issue number1
    Publication statusPublished - Jan 2015

    Cite this