iGEM team University Utrecht/UMC-Utrecht

Activity: OtherTypes of Public engagement and outreach - Media article or participation

Description

In de iGEM-competitie worden studententeams uitgedaagd hun zomer te wijden aan een zelfbedacht project op het grensvlak tussen biologie en techniek, de zogenaamde synthetische biologie. Volgens Randy Rettberg, bestuurder van iGEM, richt de wedstrijd zich op de vraag: “Is het mogelijk om levende systemen op te bouwen uit gestandaardiseerde, uitwisselbare onderdelen? Of is het leven gewoon te complex om te kunnen ontwerpen?”.

De verschillende iGEM teams proberen hierachter te komen door deze systemen zelf te ontwerpen en te synthetiseren. Aan het einde van de zomer komen alle teams naar MIT in Boston om daar de resultaten van hun onderzoek te presenteren.

De afgelopen jaren heeft de iGEM competitie al tot verscheidene uiteenlopende projecten geleid. Van medische projecten, zoals het bestrijden van borstkanker door gemodificeerde microben tot milieutechnische oplossingen voor bijvoorbeeld verbeterde waterzuivering.

Naast het maken van een biologisch systeem is het managen van het project zelf net zo belangrijk. De marketing van het project en voorlichting naar het publiek over iGEM en synthetische biologie telt net zo veel mee als het ontwerpen en de praktische genetica. Sinds het begin van iGEM in 2004 heeft de competitie een enorme groei doorgemaakt. In het eerste jaar deden nog slechts vijf teams mee, terwijl in 2009 al meer dan 110 teams deelnamen.
Period1 Feb 20181 Nov 2018
Degree of RecognitionInternational